Пародонтологија (чистење забен камен, полирање)

03 Октомври 2017
Author :  

Што е пародонтоза?

Пародонтозата е една од најчестите болести на денешницата. Тоа е прогресивно пропаѓање на сите структури кои ги држат забите во коската, при што доаѓа до поместување на забите и на крај до нивно губење. На овој проблем денес се посветува се поголемо внимание. Првите симптоми на оваа болест се оток, црвенило и крварење од непцата, и доколку истите не се спречат болеста може брзо на напредува.

Како се лекува?

Во нашата ординација ги следиме најновите третмани и методи на лекување на сите видови гингивитис и пародонтоза. Терапијата зависи од видот и етиологијата на болеста.

Редовно чистење на забниот камен е основната превенција од брзо напредување на болеста. Тоа е ултразвучно отстранување на тврдите забни наслаги, по што следи полирање со PROPHYFLEX паста. Третманот продолжува со механичка обработка на пародонталните џебови. На тој начин се отстрануваат и меките наслаги, бактерии и гранулации.

Во стоматолошката ординација Денталика ке ви биде објаснето како да ја оддржувате оралната хигиена - изборот на четка и паста за заби, начинот на четкање на забите, употреба на дентален конец, течност за испирање, интердентални четчиња кои ке ви помогнат да избегнете гингивитис.

2906 Views
Dr. Ilija Palaskarov
Login to post comments

Contact & Support

  • Address : 11-Oktomvri No 26 Gevgelija, MK, Macedonia
  • Email :ilepalas@hotmail.com
  • Phone  :38970600122
  • Phone  :38934218239